Панчо Владигеров

Интериор на музея

В интериора на документалната експозиция е вписано пианото на Владигеров, марка “Steinwyi”, чудесен концертен инструмент, който се ползва за камерни концерти, майсторски класове и др. Художествените портрети на братя Владигерови и на майката на композитора, Елиза Пастернак-Владигерова, допълват атмосферата на домашен уют и веществено присъствие.

В съседство на документалната експозиция е запазен и възстановен любимия кът за отдих на композитора. Остъклената веранда с френски прозорци, обзаведена от стопаните на дома в битов народен стил, създава настроение, внася колорит и е един плавен преход към зеленината на градината.
Работният кабинет на Владигеров е възстановен в автентичен вид, така както го е оставил композитора. В неголямата стая е роялът, работната маса с неизменните “Баба Гума” и “Дядо Молив”, любимият фатерщул и една уникална сбирка от снимки в рамки, окачени по стените, от които ни гледат повече или по-малко познати лица на композитори, диригенти, пианисти, цигулари, певци, лични и творчески приятели на Владигеров. Повечето от фотографиите са с автографи. Тази колекция, събирана повече от 60 години, непрекъснато допълвана и обогатявана, създава неповторима атмосфера на духовно общуване с твореца.