Изложбата „Райнхард-Владигеров“ гостува на БКИ – Берлин

Кога

14.10.2019    
19:00 - 21:00

Къде

Къща музей "Панчо Владигеров"
ул. Якубица 10, София, България, 1164

Event Type

Loading Map....

Съвместно с Българския културен институт в Берлин ще бъде представена изложбата „Райнхард-Владигеров. Взаимовлияния и проекции“, с тържествен концерт по случай 120 годишнината от рождението на Владигеров.

Изложбата представя малкоизвестен период от творческата биография на Панчо Владигеров. От 1920 до 1932, Владигеров работи в творчески тандем с известния немски режисьор Макс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена като композитор и музикален ръководител.

Настоящата изложба разказва за творческото сътрудничество в културния контекст на атмосферата в Берлин и София през 20-те години на миналия век. Нотните ръкописи на музиката за спектаклите на Райнхард, програмите и афишите, събирани и грижливо пазени от Владигеров и семейството му, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театрално изкуство в България. Те са и единствените доказателства в европейски и световен мащаб за дългогодишната работа на Владигеров с Макс Райнхард. Настъплението на фашизма, войната и дистанцията на времето заличават следите.

Изложбата разказва за влиянието на новото модерно изкуство в Германия и Австрия в 20-те години на 20 ти век, което бързо прониква и в България. Композиторът Панчо Владигеров, режисьорът Хрисан Цанков – специализант в театрите на Райнхард, художникът Иван Пенков и диригентът Коста Тодоров – също немски възпитаници, обединяват усилия около поставянето на „Тебеширеният кръг” на Клабунд на сцената на Народния театър и представят новите тенденции в изкуството. Критиката единодушно дава висока оценка на музиката на Владигеров. Изложата е още едно доказателство за ранната висока оценка на европейския интелектуален елит за изключителната дарба и творческа инвенция на българския музикален класик.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

Място: БКИ-Берлин

Вход: свободен