Майсторски клас по пиано и камерна музика на Майа Райкович

Майа Райкович – преподавател в Университета по изкуства в Белград, гостува на Софийска филхармония с концерт, част от цикъла „Музиката на Сърбия“ на 18.02.2020 г.
Непосредствено преди това уикенда – 15-ти и 16-ти февруари ще се проведе майсторски клас с нея в НМА „Панчо Владигеров“.

Мая Райкович е родена в Белград (Югославия). Завършва Академията по изкуства в Нови Сад, в класа на Константин Богино. Посещава класове за напреднали в Scuola di Alto Perfezionamento Musicale в Портогруаро (Италия). Завършва магистратура в Академията по музика в Белград, в класа на Душан Тръбойевич. В момента работи като професор на пълен щат в Музикалната академия в Белград. През 2014 защитава докторантура на тема: „Полифоничен метод на музикалната мисъл“ в Музикалната академия в Белград, с ментор д-р Лиляна Вукеля. През 1998 става президент на Jeunesses Musicales of Belgrade, а през 2001 става вице-президент на MCNM (Mediterranean Collaboration of Musicians).

Изпълнява първия си рецитал на 14, а по време на обучението си печели няколко първи места на национални състезания. През 1984 печели трета награда на международния конкурс „Карло Солива“ в Италия. Става лауреат на конкурса „Рахманинов ’93“. През 1994 печели първа място награда на публиката и трета награда на 24-тото издание на международния конкурс за мюзикъли.

През 2013 година печели сребърен медал от Университета по изкуствата в Белград (Сърбия) за специални постижения на концертния подиум. Статия в “Musica classica” й дава наградата „Изпълнител на годината“ за 2013-та.

Записва за радиото и телевизията, свирила е с филхармоничния оркестър на Ню Джърси, симфоничния оркестър на опера в Астана, Белградския филхармоничен оркестър, радио и телевизионните симфонични оркестри St.George Strings”, ”Belgrade strings”,”Camerata Serbica”…

Свирила е на фестивалите „Дни на музиката“ в Нови Херцег, на Белградския музикален фестивал BEMUS, ”Split Summer”, “Podgorica Summer”, ”The power of the piano”, EPTA-Festival, ”Emil Hajek” Festival, “Festival Internazionale di Musica da Camera” – Портогруаро, , “Mokranjac Festival – Negotin”, “International review of composers”, “International Women’s Musical Meeting“ Athens.

Регламент:
• Право на участие в майсторския клас по пиано имат изпълнители с музикално образование или особени творчески постижения.
• За участие в майсторския клас, кандидатите подготвят репертоар до 4 произведения по свой избор, без ограничение в стилове и епохи. Произведенията, които ще се изпълняват се посочват в заявката за участие.
• Всеки участник ще получи по два часа по 50 мин. в рамките на майсторския клас. Графикът ще бъде изготвен непосредствено преди началото на майсторския клас.
• Всички участници ще получат диплом за завършен майсторски клас.
Записването на кандидатите продължава до 7 (петък) февруари 2020 г. чрез попълването и изпращането на заявка за участие на и-мейла на музея.

Максималният брой участници е 8 души!
Такса за участие – 80 лв. Таксите може да се превеждат по банков път или да се платят на място в музея.
Банкова сметка на Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров”:
УниКредит Булбанк
• BIC : UNCRBGSF
• IBAN: BG 32 UNCR 9660 3122206519

Правата за фотозаснемане, видео и аудиозапис са изцяло на организаторите на майсторския клас.

За контакт: 02 868 7389, 0882 40 59 23
е-mail: museum@vladigerov.org

Loading Map....