Майсторски клас по пиано на Домна Евнухиду (Гърция)

Домна Евнухиду е родена в Солун, Гърция, през 1948 г. Завършва Държавната консерватория с отличие в класа на проф. А. Кондос, а след това (отново с отличие) Ecole Normale de Musique в Париж в класа на Ж. Бланкард. Между 1968 г. и 1972 г. е студент в класа на Алдо Чиколини в Conservatoire National Superieur de Musique. На дипломирането си получава Първа награда по пиано и награда за камерна музика (дисциплината изучава при Жан Убо).
Специализира при Лудвиг Хофман в Консерваторията в Мюнхен и при Леонард Хокансон в Консерваторията във Франкфурт. Работила е в майсторски класове с Маурицио Полини, Мстислав Ростропович, Фридрих Вурер, Дьорд Шебок, Олона Кабос и Станислас Нейгаус.
Изпълнителската й кариера е изключително богата и включва участия като солист на всички оркестри в Гърция, на Симфоничния оркестър на Будапеща, Оркестър „ Philarmonia“, Филхармонията в Мадрид, Südwest Deutsche Symphonie Orchester, Филхармонията на Тюринген, Симфоничния оркестър на Ройтлинген, Oxford Pro-Musica, Истанбулска филхармония и др.
Записала е всички творби на Я. Константинидис, както и редица произведения на А. Риадис, М. Каломирис и М. Равел. Звукозаписната й дейност включва също така и многобройни радио и телевизионни концертни програми в Гърция и в други държави.
През 1974 основава заедно с Вирон Фидедзис (виолончело) и Георгос Демердзис (цигулка) Гръцкото клавирно трио. Партнирала е с музиканти като Оливие Шарлие (цигулка), Людовик де Сан (баритон), А. Контогеоргиу (баритон), Алис Габбай (мецо-сопран), Букурещкия струнен квартет, Trio a Cordes – Париж, Дж.Ф. Зелхайм (виолончело), Ладислав Павлас (виолончело), Новогръцкия струнен квартет, струнен квартет „Комитас“. През 1998 основава “Piandaemonium”, група от дванадесет пианисти, които свирят на шест пиана, чийто репертоар се състои предимно от съвременни произведения, много от които са написани специално за ансамбъла.
Нейният репертоар включва повече от 40 клавирни концерта и голям брой солови произведения от Й. С. Бах до наши дни. Домна Евнухиду е изключително ценена и като камерен музикант.
Клавирен педагог с иновативен подход, Домна Евнухиду е преподавала в Музикалния Колеж в Солун и в Македонския университет и редовно провежда майсторски класове в Гърция и в чужбина. Член е на жури на множество конкурси по света.
Тя е основател на „Седмица на младите музиканти“, „Балканска седмица на младите музиканти“ и „Международните дни на музиката“ и е сред основателите на Международния конкурс по камерна музика в Солун. Сред последните й организационни постижения са фестивал в Самотраки, посветен на класическата и фолклорната музика и връзката между тях и фестивал в Нимфеон, включващ концерти и майсторски класове в няколко инструментални категории.
Между 2007 г. и 2012 г. тя е директор на Консерваторията на Западно-Македонския регион (Флорина), институция с повече от 400 студенти.
Майсторският клас ще се проведе от 2 до 5 октомври 2019 г.

Регламент:
• Право на участие в майсторския клас по пиано имат изпълнители с музикално образование или особени творчески постижения, над 12 годишна възраст.
• За участие в майсторския клас, кандидатите подготвят репертоар до 4 произведения по свой избор, без ограничение в стилове и епохи. Произведенията, които ще се изпълняват се посочват в заявката за участие.
•.Всеки участник ще получи по два часа по 50 мин. в рамките на майсторския клас. Графикът ще бъде изготвен непосредствено преди началото на майсторския клас.
• Всички участници ще получат диплом за завършен майсторски клас.
Записването на кандидатите продължава до 30 септември 2019 г. чрез заявка за участие, която можете да получите на място в къща музей „Панчо Владигеров” или на посочен от Вас имейл адрес.
Максималният брой участници е 10 души!
Такса за участие – 80 лв. Таксите може да се превеждат по банков път или да се платят на място в музея.
Банкова сметка на Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров”:
УниКредит Булбанк
• BIC : UNCRBGSF
• IBAN: BG 32 UNCR 9660 3122206519
Правата за фотозаснемане, видео и аудиозапис са изцяло на организаторите на майсторския клас.

За контакт: 02 868 7389, 088 9616738,
е-mail: museum@vladigerov.org

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Loading Map....