Майсторски клас по пиано на Иван Дончев

Музикалните критици описват пианиста Иван Дончев като „изтънчен“, „пълен с темперамент“, „надарен с безупречна техника и изключителна способност да вълнува“. Той е един от утвърдените днес съвременни изпълнители в международен план.

Роден е в Бургас. Завършва музикалното училище в родния си град, в класа на Юлия Ненова, Консерваторията във Вибо Валенсия, Италия, а по-късно и магистратура с камерна музика в Консерваторията „Санта Чечилия“ в Рим. Учи и джаз импровизация. От 2007 до 2013 г. специализира при легендарния пианист Алдо Чиколини, който го определя като “артист, надарен с изключителна техника и изтънчена музикална същност“.

Концертира в цяла Европа, САЩ, Мексико, Япония, Южна Корея и Русия. Акценти в неговата концертна програма са участията на фестивалите „Зайлер“ в Китцинген (2002) и на Радио Франс в Монпелие (2009), на концертите в Миланската консерватория „Джузепе Верди“ (2009), на фестивала в Сполето и в Мъркин Хол (Ню Йорк). В клавирно дуо с Алдо Чиколини участва на Фестивала във Фенетранж (2011). През 2010 г. осъществява първо турне в Япония, където дава майсторски класове. През 2012 г. дебютира в Южна Корея с концерта в ла минор от Григ.

Иван Дончев е солист на редица симфонични оркестри – Ню-Йоркски фестивален оркестър, Римски симфоничен оркестър, Kронщадска филхармония, Солистите на Загреб, симфоничните оркестри на Ниш, Брянск, Орадея, Бари, Гросето, Флорентински камерен оркестър,  Моцарт симфониета и други.

Работи с именити диригенти като Даниел Швайцер, Хидеаки Хирай, Геум Но Санг, Мишел Брусо, Амари Ду Клосел, Стефано Тразимени, Йордан Дафов, Григор Паликаров, Джузепе Ланцета, Ил Ку Лий, Давид Крешенци, Сунай Муратов, Антон Шабуров, Пиеро Романо.

Репертоарът на Иван Дончев включва интеграл на творчеството на Чайковски за пиано и оркестър и Концерта на Вито Палумбо, посветен на българския пианист (изпълнил и световната премиера) от автора. От 2018 г. започва интеграл от 10 концерта с Бетовеновите сонати в град Велетри, Италия. Негови изпълнения са излъчени по Radio France, БНТ, RAI 3, Canale 5, Радио Класика. Има 8 издадени компактдиска – за Gega New, MUSO (4 звезди на BBC Magazine),  Ana Records – Japan, Sheva и RAI. Дискът, реализиран с цигуларя Иво Станков (Gega New) получава 5 звезди от английското списание “Musical Opinion”.

Пианистът е лауреат на редица национални и международни конкурси – първа награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов“, награда на Шопеновото общество в Дармщад, която му осигурява концертни изяви в Германия, награди на конкурсите в Стреза, Монополи, Палермо, на втория конкурс „Sergio Fiorentino“, на конкурсите  „Carl Filtsch” в Сибиу (Румъния) и „ЕМСY” (Дъблин), Гран При на 18-и конкурс „Societa Humanitaria“ в Милано, който му предоставя възможност да концертира в редица италиански градове.

Иван Дончев живее и работи в Италия от 2000 г. Води курсове за пианисти в Музикалната Академия “Clivis” в Рим и редовно дава майсторски класове в Япония, Южна Корея, САЩ, Русия, Англия и Франция, включително в Московската консерватория, Бруклин Колидж, Уъркшоп Виена и др. Член е на жури на международни клавирни конкурси (MAGIC, „Виктор Мержанов“, „Aldo Ciccolini“, „Premio Accademia“ и др.). Артистичен директор е на фестивала “Бургаски музикални вечери“ в родния си град.

Регламент:
• Право на участие в майсторския клас по пиано имат изпълнители с музикално образование или особени творчески постижения, без възрастови ограничения.
• За участие в майсторския клас, кандидатите подготвят репертоар до 4 произведения по свой избор, без ограничение в стилове и епохи. Желателно, но не задължително е да бъдат включени произведения от Бетовен и Шопен. Произведенията, които ще се изпълняват се посочват в заявката за участие.
• Всеки участник ще получи по два часа по 50 мин. в рамките на майсторския клас. Графикът ще бъде изготвен непосредствено преди началото на майсторския клас.
• Всички участници ще получат диплом за завършен майсторски клас.
Записването на кандидатите продължава до 28 (понеделник) септември 2020 г. чрез попълването и изпращането на заявка за участие  на и-мейла на музея.

Максималният брой участници е 10 души!
Такса за участие – 80 лв. Таксите може да се превеждат по банков път или да се платят на място в музея.
Банкова сметка на Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров”:
УниКредит Булбанк
• BIC : UNCRBGSF
• IBAN: BG 32 UNCR 9660 3122206519

Правата за фотозаснемане, видео и аудиозапис са изцяло на организаторите на майсторския клас.

За контакт: 02 868 7389, 088 96 16 738
е-mail: museum@vladigerov.org

Loading Map....