Майсторски клас по пиано на Лилия Бояджиева

От 22 до 24 октомври в къща музей „Панчо Владигеров“ ще се проведе Майсторски клас по пиано на Лилия Бояджиева.

Условията за участие за посочени в регламента.

Регламент и условия за записване:

Заявката за записване може да бъде изпратена на посочен от кандидата email. Записването е до 20 октомври 2017 г. на еmail: vladigerov_muzei_sofia@mail.bg или по телефон 02 8687389, 0889616738.

Кандидатите ще бъдат класирани по реда на подаване на документите като максималният брой участници е 10 души! Такса за участие – 70 лв. Вход за слушатели – 5 лв. Таксите може да се превеждат по банков път или да се платят на място в музея.

Проф. Лилия Бояджиева е родена в София. Завършва Националната музикална акaдемия „Проф. Панчо Владигеров“ – София и след това специализира в Московската консерватория «П. И. Чайковски», в класа на професор Т. Гутман. Лилия Бояджиева е с брилянтна солистична кариера главно в Европа. По покана на престижни фестивали (Монпелие, Увер сюр оаз, София, Атина, Дъблин) тя изнася солови рецитали и е солист на оркестри и ансамбли за камерна музика в различни страни. Лауреат на международни конкурси за пиано в Сeнигалия (Италия – 1979), Виана Да Мота (Португалия – 1983), Мария Калас (Гърция – 1985) и др. Пианистката реализира записи за Френското национално радио и телевизия, Гръцкото национално радио и телевизия, за БНР и БНТ.

Репертоарът й включва камерна и солова музика, богат набор от творби за пиано и оркестър от различни стилове и епохи, както и съвременни музикални произведения. Нейните изпълнения винаги очароват, изненадват, понякога провокират, но никога не оставят публиката безразлична. С непоколебима увереност тя интерпретира творби от целия спектър на клавирния репертоар: от музиката на Й. С. Бах, към която изпитва дълбоко възхищение и респект – през известните класически, романтични и пост-романтични произведения – до музиката на 20-ти век, към която има специален афинитет и задълбочено работи върху творчеството на Самюъл Барбър, Шостакович, много български и гръцки композитори. Записва интеграл с клавирното творчество на Самюъл Барбър, включващ непубликувани негови произведения, който получава отлични отзиви в САЩ и във Франция и се счита за най-значимият диск, посветен на музиката на Барбър. През 2006 г. Американският лейбъл ARTEK Recordings издава нейният диск „За фугата“ /Around the Fugue/, който тя посвещава на развитието на фугата от Й.С.Бах до наши дни. Новият й диск е с музика на Шостакович (Соната №2, 24 прелюдии и 3 фантастични танца), записан от същия лейбъл.

Проф. Лилия Бояджиева е с активна преподавателска дейност в Софийската музикална академия, в Атина и Париж (CNR, Schola Cantorum).

Ръководи множество майсторски класове в Гърция, Франция и САЩ. Лилия Бояджиева е организатор на престижния Международен конкурс за пиано и композиция „От Бах до джаза“ (2013, 2015).

Loading Map....