Проект „SYN(es)THESIS“ представя: Трети международен конкурс по композиция

  Творчески проект „SYN(es)THESIS“ ще отбележи третото поредно издание на своя международен конкурс по композиция с концерт на финалистите, който ще се проведе на 10-ти декември от 19:00 ч. в Камерна зала на Софийска опера и балет. Като възприема идеята за общуване между различните изкуства, този форум има за цел да вдъхнови композиторите да се впуснат в пътешествие на иновации и артистични търсения.Предвид забележителния успех на предходните две издания, настоящото провеждане на конкурса е още по-завладяващо и вдъхновяващо: 70 композитори от 26 държави се състезават в две различни категории – музика върху живописна картина и музика, базирана на сцена в жанра на театъра на сенките. Втората категория представлява изцяло нов компонент, в който участва уникалната, по своя замисъл, трупа от незрящи актьори „Невиждан театър“ с ръководител проф. д-р Велимир Велев.

И този път концертната програма ще бъде придружена с прожекция на картините, вдъхновили музикалните композиции и ще бъде представена от ансамбъл от утвърдени наши изпълнители. По време на концерта на 10-ти декември ще бъдат обявени победителите от конкурса, чиито произведения са оценени от престижно жури, въз основа на тяхната оригиналност, артистични достойнства и техническа компетентност. Специална награда ще връчи и медийният партньор на събитието – Класик ФМ радио.

В сътрудничество с Националната художествена академия и проф. д-р Здравка Василева (консултант на проекта) през настоящата година ще бъде експонирана първата представителна изложба, придружена от конкурс за картина с творби на участници от всички проведени до момента събития на „SYN(es)THESIS“. Нейното откриване ще се състои на 2-ри декември от 12:00 ч. в Централното фоайе на Софийска опера и балет.

Трети международния конкурс по композиция на проект „SYN(es)THESIS“ се реализира по идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ в партньорство с Националната художествена академия, Софийска опера и           балет, Класик ФМ радио и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Билети на касата на Софийска опера и балет и на https://www.operasofia.bg/

 

Loading Map....