Първият европейски проект на Фондацията в партньорство с къщата музей в София

„Живи архиви в звук и образ. Райнхард – Владигеров”

Проектът „Живи архиви в звук и образ. Райнхард- Владигеров” на Фондация „Духовното наследство на Панчо Владигеров”- София, спечели финансиране по Европейската програма „Младежта в действие”, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Партньори са къща музей „Панчо Владигеров” – София и Фондация „Панчо Владигеров” – Шумен.
В подготовката и реализацията на проекта, който ще се състои от 16 до 18 февруари 2010 година в Австрийския театрален музей – Виена и БКИ „Дом Витгенщайн”, активно се включват младежи от България и Австрия. Представя се малко известен период от живота на Владигеров – работата му като композитор и музикален ръководител в театрите на Райнхард във Виена и Берлин. Чрез художествено – документални материали от богатия личен архив на композитора, мултимедийни презентации и изпълнения на млади музиканти, австрийската публика ще се докосне до наследството на Владигеров, от годините на работата му със световно известния режисьор Макс Райнхард. Целта на проекта е да напомни за мястото на Владигеров в Европейската музикална култура през 20 – те години на 20 век.
В музикалната програма на проекта участват лауреатите от конкурса „Панчо Владигеров” Шумен – Ралица Пенкова, Цветомир Цанков и Марин Петров.