Проект SYN(es)THESIS 2022 представя: Втори международен конкурс по композиция

На 29 ноември от 19:00 ч. в концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще се проведе второто издание на едно от ключовите събития на проект „SYN(es)THESIS“: Международния конкурс по композиция.
В програмата ще прозвучат произведенията на финалистите, като към вече утвърдената конкурсна категория – „Композиция на музика, вдъхновена от картина“, е добавена и нова – „Композиция на музика за филмова сцена“, реализирана в партньорство с Film Scoring Academy, фестивал за танцово кино “Фокус Кино Танц“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Специално място в тазгодишното издание ще заеме още един компонент – създаване на картина върху произведение на Александър Скрябин, по повод 150 години от рождението на композитора. То ще прозвучи в изпълнение на най-изтъкнатия интерпретатор на Скрябин на родната сцена – проф. Атанас Куртев.
Събитието ще бъде придружено с визуално представяне на живописните картини, а концертната програма ще бъде поднесена от ансамбъла на „SYN(es)THESIS“, който включва утвърдени изпълнители, част от тях – и преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров“: Росен Идеалов, Евгени Ноев, Анастасия Абаджиева, Даниела Ризова, Велян Ванков, Христо Иванов, Чарли Милов, Александър Лиалиос и Николай Стоев.

Художествените платна по музиката на Ал. Скрябин, създадени от студенти в специалност “Живопис” на Националната художествена академия, ще бъдат представени на самостоятелна изложба (7 – 21 декември) в Къща музей „Борис Христов“, чието откриване ще се състои на 7-ми декември от 18:00 ч.

 

Проект SYN(es)THESIS се реализира по идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ – София, в партньорство с Националната художествена академия, НМА „Проф. П. Владигеров“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, “Film Scoring Academy”, фестивал за танцово кино “Фокус Кино Танц“, Музей „Борис Христов“, със съдействието на Министерство на културата и с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“.

Събитието е с вход свободен!
За повече информация:
www.facebook.com/SYNesTHESISProject
+ 359 2 868 7389
+ 359 882 405 923/894 008 387
Loading Map....