Изложба Райнхард-Владигеров

Къща музей „Панчо Владигеров“ – София и „Европейски музикален фестивал“ 2018 представят изложбата „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции”
ОТКРИВАНЕ: 25 април, 18:00 ч.
Фоайе на I-ви балкон в зала „България“

Изложбата представя малко известен период от творческата биография на Панчо Владигеров, който по безспорен начин доказва ранната висока оценка на европейския интелектуален елит за неговата изключителна дарба и творческа инвенция.

12 години, от 1920 до 1932, Владигеров работи в творчески тандем с известния немски режисьор Макс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена като композитор и музикален ръководител. Това е един от най – плодотворните периоди за Владигеров.

Настоящата изложба представя сътрудничеството в културния контекст на атмосферата в Берлин и София през 20-те години на миналия век. Старателно изписаните от Маестрото нотни страници музика за спектаклите на Райнхард, програмите и афишите, събирани и грижливо пазени от него и семейството му, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театрално изкуство в България.

Loading Map....