Официално откриване на бюст на Панчо Владигеров

На 22 април 2019 г. (понеделник) от 11.00 ч. на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина ще се състои официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров. 

Събитието е част от Националната програма за честване на 120-годишнината от рождението на големия български композитор.

В навечерието на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, която честваме през настоящата 2019 г., инициативен комитет, включващ наследниците на композитора и представители на водещи образователни, творчески и културни институции в България, начело с къща музей „Панчо Владигеров“ инициира възстановяването на откраднатия бюст-паметник на Панчо Владигеров в Алеята на безсмъртните в Борисовата градина.  Предложението получава одобрение и финансиране от Столична община.

Автор на откраднатия бюст е скулпторът Тодор Първанов. Скулпторният портрет е създаден през 50-те години на миналия век и лично Панчо Владигеров е позирал за него. С възстановяването на бюста се заема скулпторът-реставратор Марин Марков, който изработва новата отливка по единственото запазено копие на бюста на Т. Първанов, дарено от неговата дъщеря, Олга Първанова, и понастоящем съхранявано в Съюза на българските композитори.

Официалното откриване на новия бюст-паметник е на 22 април 2019 от 11 ч., на оригиналното местоположение в близост до Лятната сцена в Борисовата градина.   На откриването ще присъстват: проф. д-р хон. кауза Панчо Владигеров – младши, внук на композитора; г-жа Величка Владигерова, съпруга на сина на композитора; д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София; г-жа Надя Сотирова, директор на Къща музей „Панчо Владигеров“ – София; представители на творческите съюзи; представители на образователни и културни институции в София.

Loading Map....