Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на XX век

Къща музей „Панчо Владигеров“ представя художествено-документална изложба:
„Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на XX век. Посоки, връзки, отражения“

Изложбата представя Панчо Владигеров през различните етапи от неговия живот в обкръжението на видни представители на музикалния и интелектуален елит на Европа през миналия век – композитори, диригенти, изпълнители и музикални продуценти, писатели, драматурзи, режисьори.
Контактите на Владигеров дават своя отпечатък в израстването му като композитор и пианист от световна величина, утвърждават го като ярко име и присъствие в културните програми и афиши на Европа десетилетия наред. Свидетелствата и архивните материали – снимки, програми, афиши, писма и документи, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров, са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за таланта на композитора и неговото място в европейската музика на XX век.

Откриването на изложбата, посветена на 120-годишнината от рождението на Владигеров, е непосредствено преди началото на юбилейния концерт на Софийска филхармония, в който може да чуете: Концерт за цигулка и оркестър No. 1, „Еврейска поема“, „Дивертименто за голям симфоничен оркестър“.

На събитието ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на юбилея на композитора.

Изложбата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се реализира в рамките на Европейски музикален фестивал.

Loading Map....