Изложба ЗА ВЛАДИГЕРОВ – ЛИЧНО

 
На 4 септември (вторник) 2007 г. от 16 часа в централното фоайе на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде открита изложбата подготвена от къща музей "Панчо Владигеров"

ЗА ВЛАДИГЕРОВ – ЛИЧНО

Панчо Владигеров несъмнено е класикът на българката музика, но честата употреба на това определение го превръща в клише. Представената изложба е нов поглед към него. Хората, които го познават и помнят, с ентусиазъм разказват за неговата колоритна личност, за неизчерпаемо му чувство на хумор, за „пиперливия” му остър и критичен език, безкомпромисен към пошлостта и бездарието, за топлото и мило отношение към близки, приятели, колеги и ученици.
В изложбата, представена в Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” от 4 до 15 септември т.г., ще можете да видите непознати фотографии на Маестрото. Снимките са от личните албуми на г-жа Елка Владигерова, които получихме след като тя ни напусна. Докато беше жива, тя не искаше да се раздели с тях. Откраднати мигове от ежедневието, снимките вероятно са компенсирали до известна степен отсъствието на този уникален, неповторим човек. Изложбата е опит да се докоснем до по-интимната страна на един живот – пред любимия роял, сред уютната домашна обстановка, сред близките хора и приятели, с неговите ученици. Снимките ни говорят за непринудените му реакции, за радостта и удоволствието от това да улавя мига, да снима и да бъде сниман. За първи път ще бъдат изложени ревниво крити, дори от погледа на най-близките хора, архиви – нотни тетрадки, дневници, лична кореспонденция. Маестрото ги е пазил в заключената кантонерка, в чекмеджето на бюрото, в тайника на гардероба, в тежката ръчна кожена чанта, която носи навсякъде със себе си. Сега тези реликви са в дома-музей на ул. „Якубица” № 10 – последното дарение на семейство Владигерови.
Музикален фрагмент към изложбата ще бъде участието на квартет „Хорс”, който подготвя издаването на диск с непознати транскрипции на Владигерови творби за струнен квартет.
Паралелно с откриването на изложбата ще бъде представен и албумът „Владигеров. Снимки от кабинета”, който запознава с част от уникалната по своето съдържание и визия сбирка от дома на Маестрото. Снимките, подредени по стените на работния кабинет, са галерия от личности и образи, съотносими към името на Владигеров. Албумът е издание на Къща музей „Панчо Владигеров” и издателство „Гутенберг”. Реализиран е със съдействието на НДФ „13 века България”.
За контакти: Къща музей „Панчо Владигеров – кв.„Лозенец”, ул. Якубица 10,
тел. 8687389, 0889616738 e-mail: vladigerov_muzei_sofia@mail.bg
Надя Сотирова
Светлана Авдала
Отд. „Библиотечна координация”