Музеят гостува на „Варненско лято“

В рамките на фестивала „Варненско лято“ къща музей „Панчо Владигеров“ – София ще гостува с изложбата „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров“.

Локация: Фестивален и конгресен център – Варна

Откриване: 13.07 от 18:00 ч. Непосредствено след изложбата ще може да се насладите на концерт на Софийска филхармония, с диригент Найден Тодоров.

Изложба „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров”

Експозицията, посветена на 120-годишнината на великия български композитор, припомня мигове от живота и творческата му работа. Документални свидетелства от творческия процес на гениалния български композитор Панчо Владигеров ще продстави изложбата „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров”, която се открива на 13 юли от 18 ч. във фоайетата на Фестивалния и конгресен център.

Експозицията е посветена на 120-годишнината на знаменития творец и представлява опит за приближаване до света на Владигеров, до атмосферата в неговия дом на улица „Якубица” в столичния квартал „Лозенец”. Тя е продължение на разказа за човека и твореца. Снимките в работния кабинет на композитора и спомените на неговите ученици, интерпретатори, колеги и приятели разказват за къщата на „Якубица“ като дом и храм едновременно. Разкриват не само образа на гениалния композитор, но и на строгия учител и обаятелния, топъл човек. „Поразяващ е фактът, че за него всички си спомнят с любов – споделя Надя Сотирова, директор на къщата музей „Панчо Владигеров“. – И този спомен е все така жив, независимо от изминалото време. С тази изложба искаме да предадем нашето усещане за това, което споделя и проф. Милчо Левиев, че Владигеров не е спомен, а действителност. Той просто е“.

Таблата разказват за моменти от творческия процес на композитора, за срещите му в кабинета и извън него, за мащаба на неговата дейност и размах. Текстовата част на изложбата се основава на известни афористични изрази на Владигеров и на споделени мисли на учениците му за незабравимия Маестро. Представителните снимки от кабинета се допълват с фотографии от семейните албуми – уловени мигове, близък поглед от ежедневието в дома.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Авторският екип, който стои зад нейната организация, са Надя Сотирова и Светлана Авдала – концепция, и Ивелина Велинова – художествено оформление.