Премиера на документалния филм „Еврейското певческо дружество – Сътворението“

На 18 септември от 18.00 ч. по повод Европейския ден на еврейската култура и денят на отворените врати, в зала „Ерусалим” на Еврейския културен дом ще се състои премиера на първата серия на двусерийния документален филм „Еврейското певческо дружество – Сътворението” .
Филмът е копродукция между Българската национална телевизия, Къща-музей „Панчо Владигеров” – София , Фондация „Духовното наследство на Панчо Владигеров”

Автор Светлана Авдала
Оператор Емилиян Динов
Режисьор Екатерина Минкова

Еврейското певческо дружество е един истински музикален и социален феномен. Създадено е в София през 1909 по повод новосъздадената Софийска синагога и е един от първите самодейни хорови колективи в София и страната. Неговото съществуване е резултат на развитието на хоровото дело в България и европейските влияния в началото на 20-ти век. В България, хорът съществува до 1939 година.. Има роля за изграждането на музикалната култура, не само на еврейската общност, но и в България, по отношение на репертоар, култура на хоровото музициране, музикално образование, социално общуване. Той е първата самодейна хорова формация, която представя пред българската публика големи кантатноораториални творби на западноевропейски светски композитори. Еврейското певческо дружество е пример за за междукултурен обмен.. Неговият пръв диригент е българският хоров деятел Петър Рендев. От 1910 до 1938 година , хорът се ръководи от Моис Цадиков. С еврейското певческо дружество са свързани не само професионални музиканти и самодейци с еврейски произход като Моис Цадиков, Менахем Бенсусан, Зико Грациани, но и Добри Христов, Людмила Прокопова, Цветана Табакова, Гео Милев, Асен Разцветников, Михаил Арнаудов, Иван Камбуров.
След 1949 година дружеството продължава своето съществувание в Израел с наименованието хор „Цадиков”. Той е образуван от българските евреи и съществува и до днес . Като жители на Израел те пренасят и продължават хоровите традиции от България в нови условия. Носители са на музикална памет за еврейската музика и музиканти в България и са ценен източник на информация за промените настъпили в резултат на промяната на условията на живот в Израел.